دست سازهای سیستان و بلوچستان
تاریخ درج مطلب: ۱۳۹۴/۱۲/۰۵ نویسنده: Nadia mohsenpour

دست سازهای سیستان و بلوچستان

از گذشته هاى بسيار دور صنايع دستى در استان سيستان و بلوچستان جايگاهى ممتاز داشته است. آثار كشف شده از هنرهاى دستى در شهر سوخته گوياى قدمت هنرهاى دستى اين مرز و بوم است. امروز نيز صنايع دستى در اين استان از لحاظ تأمين درآمد پس از كشاورزى و دامدارى از موقعيت ويژهاى برخوردار است و زنان روستايى در كنار خانه دارى و كمك به امر كشاورزى و دامدارى به ساخت انواع صنايع دستى اشتغال دارند. هنرهاى دستى مردم استان عبارت است از: قالى بافى، گليم بافى، چادر بافى، سفره بافى، حصير بافى، نمد مالى، سوزن دوزى، سكه دوزى، سفال سازى، خراطى و لنج سازى می باشد.

با چارق  مرجع صنایع دستی و دست سازه های خلاقانه همراه باشید.

قالى بافى

زنان و دختران بلوچ در هنگام فراغت به بافتن قاليچه می پردازند بلوچ ها قاليچه خود را روى دار (دستگاهاى) افقى می بافند.

گلیم بافى

  گليم و زيلو بيشتر توسط زنان چادرنشين، درون سياه چادرها بافته می شود.

 چادر بافى

چادرنشينان، چادرهاى خود را از موى بز بر روى دارقالى می بافند و با فراهم آوردن سه قطعه در كنار هم، چادرى را براى زندگى كردن در زير آن درست می كنند.

 حصیربافى

حصير از برگ درخت خرما كه به گويش محلى به آن پيش می گويند ـو همچنين از برگ نخل وحشى (زينتى) بافته می شود. از حصير وسايلى چون: فرش، زنبيل، حوال حصيرى (كچو)، باد بزن، كيف، گلدان بافته می شود.

 نمد مالى

 از ديگر هنرهاى دستى نمدمالى است. شستن، رنگرزى و تهيه پشم وظيفه مردان بلوچ می باشد ولى ساخت نمد به عهده بانوان است. بعضى از نمدهاى بلوچ به لحاظ تركيب متنوع رنگ ها از آثار هنرى نيز محسوب می شود.

 سفره بافى

سفره كه به اصطلاح بلوچ ها "جهیزی"  نام دارد زمينه اش از پشم شتر بافته می شود و در وسط آن اغلب ترنجى نقش  بسته می شود.

سوزن دوزى

 سوزن دوزى در بلوچستان هنر خانگى و بسيار كهن می باشد و از بهترين نمونه هاى هنر دستى ايران محسوب می شود. سوزن دوزى بلوچ براى تزئين جامه محلى زنان، و سرپوش چادر استفاده می شود اين هنر تقريبا در تمامى روستاهاى استان رواج دارد.

سفال سازى

 سفال سازى از گذشته هاى بسيار دور در استان رواج داشته است. و سفال هاى به جاى مانده در شهر سوخته گوياى كهن بودن اين هنر می باشد. كار سفالگرى بيشتر بر عهده زنان می باشد.

 خراطى

هنرخراطى بيشتر در شهرستان ايرانشهر رواج دارد و ماده اوليه آن چوب كهور است و از آن وسايلى مانند: عصا، قليان و ديگر مصنوعات چوبى ساخته می شود.

 لنج سازى

 لنج سازى يكى از هنرها و صنايع قديمى و سنتى مناطق ساحلى استان است اين حرفه در بندر كنارك و چابهار رواج دارد.

این مطلب 2127 مرتبه خوانده شده

باما همراه شوید

           

مطالب مرتبط:

دسته بندی مطالب